Den synergieffekten som forekommer, når mennesker med ulike styrker settes sammen til ett lag, er ull verdt! Det kan iUll-gründer Ingvild Kverneland og daglig leder Eva Sørmo skrive under på.
Det var i 2011 at iUll ble etablert som aksjeselskap, etter at strikkeglade Ingvild i 2009 hadde oppdaget strikkemaskiner. Den kreative, og samtidig tekniske, Stavanger-jenta hadde funnet det hun skulle bruke de neste årene sine på.
– Siden jeg var liten har jeg strikket, og som nybakt mamma strikket jeg mer enn datteren min kunne få brukt. Jeg skjønte allerede i 2006 at dette kunne jeg leve av. Med strikkemaskinene åpnet det seg en helt ny verden. Jeg har et teknisk hode. Dette var lett for meg, og veldig gøy, forteller gründeren.
Siden da har Ingvild vært å finne med sine ullprodukter på utallige markeder rundt om i Stavangerregionen. Det er kanskje kombinasjonen av flotte farger, solid kvalitet og et usedvanlig strålende menneske, som gjør at iUll hele tiden har gått så bra. Og det har blitt lagt merke til.
2018 var det lykkens år, da en erfaren og engasjert investor fattet interesse for Ingvilds iUll.
Den lille bedriften forlot kjelleren hjemme hos gründeren og flyttet inn i store og gode lokaler i Auglendsmyrå. Nettbutikken åpnet i 2020 og butikken i 2021. Med gode rådgivere for hånden og større økonomisk frihet, var tiden inne våren 2022 for å ta eventyret videre til nye høyder. iUll skulle få en daglig leder og Ingvild skulle få drive med det hun hele tiden har ønsket: produksjon!
En Finn-annonse ble starten på neste kapittel i iUlls historie.
Da Eva Sørmo så stillingsannonsen var det spesielt én ting som trigget interessen.
– Jeg likte at man skulle jobbe med forretningsutvikling, da dette innebærer at man jobber både strategisk og kreativt.
Den tilflyttede nordlendingen kunne ikke passet bedre til å bli iUlls daglige leder.
Hun har blant annet en bachelorgrad i økonomi og en master i ledelse. Hun har erfaring som både banksjef, forbrukerøkonom og finansrådgiver.
Men noe av det som gjorde at Eva skilte seg ut blant mange gode søkere, var en unik kombinasjon.
I tillegg til den økonomiske bakgrunnen har den mangfoldige kvinnen utdannelse fra kunstakademi i San Fransisco, hun bobler av kreativitet og har erfaring som gründer og forretningsutvikler i eget selskap. For iUll var Eva Sørmo drømmekandidaten. Begeistringen var gjensidig.
– Jeg har alltid vært kreativ på fritiden, uansett hvilken jobb jeg har hatt. I denne stillingen får jeg brukt både min erfaring og kreativitet, forteller Eva smilende, med iUlls populære sjal rundt halsen.
iUll har per nå fem ulike produkter, men hvert produkt kommer i mer enn 30 vakre farger! Tanken er at du kan finne din yndlingsfarge som du vil bruke igjen og igjen, uavhengig av hva som er mote akkurat nå. De to kvinnene er opptatt av bærekraft, og de mener det.
– Vi satser på «slow fashion», forteller Eva og Ingvild, ikledd hver sin favorittfarge.
Trikotasje-fabrikk
Jobben som daglig leder i iUll er variert. Den voksende bedriftens nye leder liker spesielt godt å jobbe med strategi og ikke minst den kreative delen.
– Vi utvikler oss med å investere i en enda bedre og mer effektiv strikkemaskin og har spennende planer for nye produkter.
I dag har bedriften fire strikkemaskiner og flere symaskiner som danser og går i det som utgjør produksjonsavdelingen. Disse krever tett oppfølging, mens det nye tilskuddet kan produsere enda mer og uten like mye tilsyn.
– Vi er opptatt av bærekraft i alle ledd, og med den nye maskinen vil vi få mindre avkapp i tillegg til at den gir oss muligheten til å benytte mer av norske råvarer.
Målet til den lille strikkefabrikken er å bli en nasjonal trikotasje-fabrikk.
Trikotasje er et samlebegrep for strikkede klær produsert av maskiner.
Etterspørselen er allerede stor, og med kaldere inneklima på arbeidsplassene forventer iUll enda større behov for deres varme ull som ikke klør. Målet er ikke så langt unna. Fra nettbutikken selges allerede produktene til hele landet.
Vi gjør mennesker varmere
– Det er foreløpig kun Ingvild og jeg som jobber her til daglig. Men noen dager i uken har vi besøk av kandidater fra Allservice til arbeidstrening. Vi har også fått en avtale med Stavanger kommune, slik at vi kan ta imot flyktninger som trenger arbeidspraksis. Det er veldig kjekt for oss. Vi føler at vi bidrar
med noe godt, samtidig som at dette tilfører mye til vårt arbeidsmiljø. Nå har vi i tillegg gjort en ansettelse i en 10% stilling. Vi ønsker å gå foran og vise at man kan tilby jobber også til de som bare kan jobbe litt.
med noe godt, samtidig som at dette tilfører mye til vårt arbeidsmiljø. Nå har vi i tillegg gjort en ansettelse i en 10% stilling. Vi ønsker å gå foran og vise at man kan tilby jobber også til de som bare kan jobbe litt.
Eva og Ingvild har nå jobbet sammen siden mai og det er ingen tvil om at samarbeidet er preget av god dialog og gjensidig inspirasjon.
– Vi inspirerer hverandre på det kreative og til hvordan vi kan få til salg. Ingvild er produksjonsansvarlig og er utrolig flink og effektiv i jobben sin. Det er hun som er gründeren og jeg er forretningsutvikleren. Vi er avhengig av hverandres styrker for å utvikle iUll i den retningen vi ønsker.
Et av fokusområdene nå, er å komme inn i bedrifter der ansatte går en litt kaldere vintere i møte, når innetemperaturene senkes.
– Mange fryser på jobb nå da bedrifter sparer på strømmen, vi ser derfor at det er stort behov for pulsvarmere og sjal for ansatte. Vi har laget bedriftspakker som vi ønsker å løfte frem.
Med iUlls verdier i tankene, og en bevissthet rundt bærekraftig utvikling, er Eva og Ingvild på vei mot målene som er satt. Et av dem er å gjøre mennesker varmere. Med ull som ikke klør
Tekst og bilder: Silje Opofte