Fra en kjeller i Blåtoppveien til toppen av gründerlykke

Fra en kjeller i Blåtoppveien til toppen av gründerlykke

Ingvild smitter.

Det vil si, Ingvilds engasjement, hennes sprudlende humør og skaperkraft påvirker deg allerede ved første møte.

Bak et blåmalt bruktfunn av en disk står hun iført ull fra topp til tå og ønsker velkommen inn i lokalene på Åsen i Stavanger.

Som 7-åring begynte gründeren fra Kristianslyst å strikke og interessere seg for håndverk. Med en mormor og farmor som strikket og farfar som heklet, var det mye å suge til seg for et vitebegjærlig barn. Ble frøet sådd allerede da?

Livet har sine veier, og når vi spoler raskt frem, har veien ført oss til der Ingvild er nå. Med verksted, butikk, nettbutikk og egen investor! Hvordan havnet hun der?

–Da vi gikk i tredje klasse skulle vi strikke lue på skolen. Jeg ønsket å strikke mønster, mens de andre gjorde som læreren sa og strikket striper.

Læreren hadde ikke helt troa på at hun skulle få til dette, men det hadde Ingvild selv. Hun tok strikketøyet med seg hjem og strikket lue med mønster som om hun ikke hadde gjort annet.


–Jeg ville gjøre det, så da gjorde jeg bare det.


Som 10-åring heklet hun sin første duk. Farfar forklarte og viste, og Ingvild fulgte med. Det var lett for alle å se at dette lå lett for Ingvild.
På skolen fikk hun etter hvert en håndverkslærer som forstod at når Ingvild ville prøve seg på nye ting, så skulle hun få lov til det. Slik fortsatte det.


– Som nybakt mamma i 2006 strikket jeg flere babyklær enn datteren min kunne få brukt. Jeg begynte etter hvert å få bestillinger der folk faktisk ville betale for det jeg strikket. Da gikk det opp for meg at jeg kanskje kunne jobbe med det jeg liker!


Hun tok den gangen kontakt med en butikk som solgte mammaklær og spurte om de kunne være interesserte i hentesett til babyer. Det var de, og det ble en av de første maskene i det som skulle bli et vakkert mønster i Ingvilds liv, hun startet sitt første enkeltmannsforetak som ble hetende «Svøp ditt barn i ull»


Den strikkeglade damen har stor teknisk interesse og forståelse i tillegg til sine kreative evner - Da hun i 2009 fikk vite at det fantes strikkemaskiner tentes et stort, blafrende lys i Ingvild!


Hun begynte å tråle bruktmarkedet etter strikkemaskiner. Ingvild og ektemannen hadde da to små barn, og hun hadde laget seg sin helt egen «space» i kjelleren i det nye hjemmet deres i Blåtoppveien. Den første strikkemaskinen kom kort tid etter i hus, og Ingvild var hektet.


De verdifulle fritimene for småbarnsmoren på kvelden fløy av gårde mens strikkemaskinen gikk.


Programmering, mønster, hullkort!


Ingvild prater om de tekniske aspektene ved strikkemaskiner med stort engasjement! Men er det like gøy å strikke med maskin som for hånd?

– Det er to vidt forskjellige verdener. Og da jeg fikk kontakt med Svithun Husflidslag og maskinstrikkerne så lært jeg å programmere litt mer avanserte strikkemaskiner. Der også ble det tydelig at dette var lett for meg. Og jysla gøy!


I 2010 dukket det opp en spennende forespørsel til husflidslaget. En bedrift ønsket 100 strikkede mobilcover med mønster til den mest populære mobilen på den tiden, i Phone 3. Var dette noe kanskje Ingvild kunne gjøre? Klart hun kunne!


Ingvild fikk låne en strikkemaskin, designet mønsteret selv og strikket dag og natt. Resultatet var fornøyde kunder, fornøyd kreatør og en forretningsidé i emning.

 

Gründerdrømmen


Aksjeselskapet iUll ble etablert i desember 2011, samme året som strikkemaskinen av merket «Brother» kom i hus.


Frem til 2017 solgte Ingvild produktene sine på markeder rundt om i regionen. Det var ingen tvil om at det hun hadde skapt var noe folk likte, for solgte gjorde hun! Folk kom igjen og igjen, de ville ha samme varene i nye farger.


I 2018 skjedde det mange gründere drømmer om. En solid og erfaren investor med tro på Ingvild og det hun driver med, dukket opp. iUll ble flyttet opp fra kjelleren og inn i nye lyse, lokaler med plass til maskinene og de store tankene!


Med investoren fulgte trygghet og rådgivere med engasjement og hjerte for den lille strikkefabrikken! Det blomstrer og gror i Auglendsmyrå 6a, med flere symaskiner, tre strikkemaskiner og flere på vei.


I de hvite hyllene langs veggene skulle man tro at selve regnbuen hadde lagt igjen personligheten sin.
Der ligger pulsvarmere, halser og skjerf i fantastiske farger. Sirlig brettet og med en liten tag med navnet som klinger så godt på, iUll.


På et stativ like ved henger ponchoer i samme myke, ullstoffet. 33 forskjellige farger på rekke og rad. Alt produsert i rommet ved siden av, av dansende strikkemaskiner.


Bærekraft er en grunnleggende verdi i alt hun gjør. Plaggene produseres på maskiner som gir lite avfall, plaggene har god holdbarhet og et klassisk design som gjør at de kan brukes lenge.


– Jeg er ingen businessdame, jeg vil produsere og skape. Jeg har ikke tenkt og planlagt så mye, jeg har bare drevet med det jeg liker.


Bærekraft er ingen trend for Ingvild. Det ligger naturlig i henne, på samme måte som den praktiske sansen og begeistringen for farger. Hun har skapt sin egen arbeidsplass, og den er preget av hennes verdier og bakgrunn.


10 årsjubileum for iUll

 

I mai 2020 var nettbutikken oppe og gikk, i desember 2021 åpnet butikken. Det ble en slags markering av iUlls 10-årsjubileum. Nå som verden har åpnet mer opp, planlegges en større markering av strikkefabrikkens 10 år lange historie.


Det har vært en spennende reise, med stadig nye muligheter som utfolder seg i all sin prakt.


Hvor går veien nå?


Hele tiden har Ingvild gjort alt selv. Når hun syr, selger, tar regnskap eller planlegger så står maskinene stille. Nå er tiden inne for å ansette en daglig leder!


– Endelig! Nå kan jeg snart produsere så mye som det faktisk er marked for å selge!

Jeg må holde igjen engasjementet, fordi jeg ikke har nok tid til å la maskinene gå, ler den kommende produksjonsansvarlige.


Med en daglig leder som kan ta seg av blant annet salget, kan Ingvild produsere i større skala enn noen gang.


Da kan en bedrift bestille tusen halser til sine ansatte og jeg kan levere uten problem! Klart jeg kan.


Klart hun kan. Til lykke med 10 år, iUll!

 

Takk til Silje Opofte for intervju og tekst

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.